Voorne's Duin trail


Zaterdag 8 december 2012

14u30. We hebben afgesproken aan de Watersportbaan, onze vaste stek voor de looptrainingen met Gentloopt.be. Het weer is schitterend voor de tijd van het jaar: het winterzonnetje straalt aan de heldere hemel en het is niet al te koud. Een ideaal loopweertje dus, al zullen we onze benen toch maar wat sparen voor morgen. Dan staat immers de 1e Voorne’s Duintrail op het programma, ons doel waar we al maanden naartoe trainen. Stiekem hopen we dat het morgen even mooi weer zal zijn en vooral dat het parcours toch niet al te lastig zal zijn. Op de valreep werd het parcours nog uitgebreid van 17 km naar 18,6 km, maar daar proberen we nu nog niet te veel aan te denken.

17u45. Na een korte stop waarbij we nog snel wat krachtvoer inslaan, met veelbelovende termen als “Snelle Jelle” en “Kanjer”, checken we in in ons hotel. Zoals het echte sportlui betaamt, zijn we goed voorzien van alle benodigdheden om uitgebreid te aperitieven en dat doen we dan ook. Af en toe dwalen de gesprekken af naar die 18,6 km die ons morgen te wachten staan. We relativeren het allemaal vakkundig en beslissen dat het allemaal wel zal meevallen.

20u. Bij het avondeten kiezen we voor nog wat extra koolhydraten onder de vorm van een heerlijke pasta, vergezeld van het betere water met een koffietje toe.

22u. Met het oog op onze race van morgen, duiken we op tijd het bed in.

Zondag 9 december 2012

7u15. De vroegste vogels onder ons springen uit bed en schuiven de gordijnen opzij. Het miezert een beetje. Niet ideaal, maar we kunnen ermee leven.

7u30. 3u voor de start. Tijd om een gezond sportontbijt te verorberen. Het wordt stilaan klaar en het is ondertussen ook opgehouden met regenen. De zenuwen beginnen hier en daar de kop op te steken.

9u45. Iedereen is er klaar voor. We vertrekken naar de start. Nu begint het echt. De trail is bewust kleinschalig gehouden, we hebben dus geen problemen om te parkeren. Dat is toch al een zorg minder. We raken snel aan ons startnummer en krijgen er nog een zakje bij, waarin we naast wat reclame en een staaltje sportvoeding, ook een leuke, witte, gepersonaliseerde Buff ® vinden. We trekken de Buff meteen aan en begeven ons naar de start.

10u30. Het is zover, we gaan van start. Het eerste stuk van de trail loopt over het strand. De wind blaast in het nadeel en hier en daar moeten we serieuze plassen ontwijken. Dat maakt dat het tempo in de eerste kilometers eerder aan de lage kant ligt. Dit gaat vlot! Na een paar kilometer draaien we weg van het strand de duinen in. We hebben er minder  last van de wind en ook de ondergrond speelt ons minder parten. Kilometers lang lopen we over licht glooiende bospaadjes door prachtige, afwisselende landschappen. Voor we het weten, komen we, na 10km, bij de bevoorrading aan. We houden even halt om een paar slokken water te drinken.

11u38.  We zetten onze tocht verder en drijven ons tempo op. Het parcours brengt ons via een asfaltweggetje terug naar de bosrijke duinen. Het landschap blijft ons verrassen, net als de enthousiaste reacties van de supporters die hier en daar halt houden om ons aan te moedigen. We hebben onze race goed ingedeeld en halen heel wat lopers in. We zitten mooi op schema om binnen de twee uur te finishen. Veel zal echter afhangen van de laatste kilometers. Lopen die over het strand? Zullen we de wind in het voordeel hebben? Misschien hadden we dat parcours toch beter wat meer in detail bekeken? Kalm blijven nu, gewoon dit tempo vasthouden. Ver zal het niet meer zijn, we horen de speaker al! En inderdaad we zien bordjes die ons beloven dat de finish niet meer veraf is. We lopen langs de parking waar onze auto’s staan geparkeerd, steken de weg over en “duiken” het veld in. De laatste kilometer is het inderdaad meer ploeteren en plonzen dan lopen. Een prijs voor elegantie zullen we er niet mee winnen, maar wetende dat de finish in zicht is, laten we dat niet aan ons hart komen. Zelfs de kniehoge plas in de laatste bocht kan ons niet meer deren. We hebben het gehaald, ruim binnen de 2u en vooral…we hebben ervan genoten.

12u30. We drinken een deugddoende warme bouillon en eten een lekkere hotdog.

13u. Iedereen is binnen en is razend enthousiast.

14u. We genieten van een welverdiende warme douche en nestelen ons vervolgens rond de open haard in de bar van ons hotel. We klinken op de heerlijke trail en het positieve gevoel dat we eraan overhouden en smeden plannen voor onze deelname volgend jaar. Want ja hoor, wij komen volgend jaar terug! U toch ook?

NB: Ik schreef dit verslagje op vraag van de Vlaamse Zatopek, vanaf eind januari 2013 verkrijgbaar in de betere sport- of krantenwinkel en in de bus van de abonnees natuurlijk. Allen daarheen!

Reacties

Populaire posts